Hoe de waarde van vastgoed correct inschatten

Wilt u de waarde van vastgoed inschatten, bijvoorbeeld omdat u van plan bent om een eigen woning aan te kopen of te investeren in een bedrijfspand? U kunt een professionele taxatie uit laten voeren, maar het is daarnaast goed mogelijk om zelf te kijken naar de waarde van het pand. Houd bijvoorbeeld rekening met de ruimte die u heeft en de staat van het onderhoud. Kijk verder ook naar de omgeving van de woning of het pand en de voorzieningen die er in de buurt zitten, bijvoorbeeld om uw boodschappen te doen.

Professionele taxatie

De professionele taxatie biedt u inzicht in de waarde van het vastgoed, zodat u op basis daarvan vervolgens een keuze kunt maken. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn, waardoor het zeker voor kleinere panden en woningen al snel een dure optie is. Dat neemt aan de andere kant natuurlijk niet weg dat u gebruik kunt maken van expertise en ervaring, die u zelf waarschijnlijk niet heeft. Indien u op basis van de taxatie de juiste scherpe prijs betaalt voor een woning of een pand kunt u er op rekenen dat u de kosten van de taxateur eenvoudig terugverdient. Bovendien kan u voor het taxeren bij experts zoals Peter Geerts gratis een vrijblijvende prijsofferte aanvragen zodat u nadien nog steeds kan beslissen of u een professionele taxatie de moeite waard vindt.

Ruimte en onderhoud

De waarde van vastgoed

Wilt u de waarde van vastgoed zelf inschatten, bijvoorbeeld om in ieder geval een algemeen idee te hebben? Houd rekening met de ruimte die er beschikbaar is, gemeten in vierkante meters of kubieke meters. Is er een tuin aanwezig, hoeveel kamers zijn er momenteel en hoe groot is bijvoorbeeld de woonkamer? Hoeveel werkplekken kunt u kwijt in een zakelijk pand en hoe zit het met de verdeling van de verschillende faciliteiten binnen het gebouw? Dit zijn net als de staat van het onderhoud van het vastgoed belangrijke elementen, die van grote invloed zijn op de waarde van het geheel.

Omgeving en voorzieningen

Probeer bij het inschatten van de waarde van het vastgoed ook goed te kijken naar de omgeving. Hoe is de rest van de buurt, staan er veel gekochte of gehuurde woningen en hoe zit het met de verschillende zakelijke panden? Kijk tenslotte goed naar de afstand tot de verschillende voorzieningen in de omgeving en de kwaliteit hiervan. Is er een supermarkt aanwezig en hoe zit het met de scholen in de buurt? Probeer de verschillende factoren bij elkaar op te tellen en tegen elkaar af te wegen, zodat u uiteindelijk tot een correcte inschatting van de waarde van het vastgoed kunt komen.