Wat is een vastgoedfonds?

Wilt u graag investeren in vastgoed en denkt u daarbij aan de mogelijkheden van een vastgoedfonds? Het biedt u de mogelijkheid om te investeren zoals u dat ook met aandelen kunt doen. Het voordeel van het fonds is dat u de daadwerkelijke investeringen uit handen geeft aan professionals, die goed weten wat ze doen. Ze hebben veel kennis van de markt en ervaring met de investeringen die ze doen. Aan de andere kant dient u rekening te houden met de kosten die ze u in rekening zullen brengen voor het beheer van het vastgoedfonds.

Investeren in vastgoed

Wilt u investeren in vastgoed? Denk dan in ieder geval goed na over de reden waarom u dit wilt doen. Heeft u een kapitaal beschikbaar waarmee u graag een hoger rendement wilt maken, of wilt u ook bijdragen aan de mogelijkheden die anderen hebben om in een eigen huis te wonen, of er zakelijk gebruik van te maken? Het rendement kan tegen vallen en wanneer u ook daadwerkelijk betrokken wilt zijn bij de bouw is het verstandig om het vastgoedfonds eens kritisch te bekijken. Gaat het u alleen om het investeren van beschikbaar kapitaal dat u tijdelijk niet nodig heeft? Dan is een vastgoedfonds een goede keuze.

Risico spreiden

Investeren in een vastgoedfonds

Het voordeel van een vastgoedfonds is dat ze er over het algemeen voor zullen zorgen dat u het risico op een uitstekende manier kunt spreiden. U heeft de mogelijkheid om zelf een woning aan te kopen, maar houd er rekening mee dat u dan een heel specifiek risico loopt. Indien de woning in een buurt komt te staan die wellicht niet zo goed bekend zijn kan dit de waarde laten dalen. Een vastgoedfonds investeert in een aantal verschillende projecten en zorgt er daarmee voor dat u minder specifiek risico loopt.

Kosten van het beheer

Het grote nadeel van een vastgoedfonds zijn de beheerskosten die ze u in rekening zullen brengen. Over het algemeen gaat het gemakkelijk om bedragen tot 1% van de investering die u doet, waardoor u dat deel van het rendement kwijt bent. Sommige PRIVAK doen het echter een stuk beter, maar, er is altijd een kost. Het netto rendement van een investering in vastgoed valt op deze manier wat lager uit, dan wanneer u de investering zelf had gedaan. Houd er aan de andere kant rekening mee dat het netto rendement nog altijd hoger kan zijn dan het bruto rendement dat u zelf had kunnen maken. Het is in dat geval verstandig om de beheerskosten als een extra investering te zien.