Welk rendement kan je verwachten?

Bent u van plan om een investering in vastgoed te doen? Dan is het uiteraard verstandig om in ieder geval na te denken over het rendement dat u kunt verwachten. Is het de moeite waard om het geld van uw spaarrekening af te halen en het bijvoorbeeld in een vastgoedfonds te steken? Wat gebeurt er met uw kapitaal op het moment dat u er een eigen woning van koopt? Dit zijn belangrijke elementen van uw verwachting, op basis waarvan u de keuze voor een investering kunt maken.

Rendement bij vastgoedfonds

Het rendement van een vastgoedfonds kent twee verschillende varianten: het bruto en netto rendement. Het bruto rendement bedraagt gemakkelijk 3 - 8%, afhankelijk van de hoeveelheid risico die u bereid bent te lopen. Wilt u veel risico nemen? Dan kunt u zelfs toewerken naar rendementen van 10% per jaar. Houd er echter rekening mee dat het ook mis kan gaan, waardoor u zomaar een minnetje voor het rendement kunt zetten. Van het bruto rendement gaan de beheerskosten en soms ook aanvullende kosten als aankoopkosten af. Er blijft op die manier een netto rendement over tussen de 2 en 7% per jaar.

Rendement op eigen woning

Besluit u een eigen woning te kopen en bent u benieuwd naar het rendement op dit vastgoed? Houd er rekening mee dat de financiële crisis van 2008 abrupt een einde heeft gemaakt aan de prijzen van woningen die sterk begonnen te stijgen. Het was destijds goed mogelijk om 10% rendement per jaar te maken. Er heeft een flinke correctie plaatsgevonden. Houd er echter rekening mee dat u woonplezier heeft, naast het rendement dat u maakt. Bovendien is er sprake van inflatie, waardoor een hypotheeklening steeds minder waard wordt. Uw woning stijgt ieder jaar een paar procent in waarde, waardoor dit doorgaans een goede investering is.

Rendement op een spaarrekening

Zet u dit af tegen het rendement op een spaarrekening, dan is de keuze in de meeste gevallen snel gemaakt. U krijgt daar over het algemeen ongeveer 1% rente per jaar, naast een loyaliteitsbonus die op kan lopen tot maximaal nog eens 1%. U kunt ervoor kiezen om uw geld langere tijd weg te zetten en op die manier wat meer rendement te maken, maar ideaal is dat niet. Wilt u meer rendement maken op uw kapitaal? Dan is het wat dat betreft verstandig om het van uw bankrekening af te halen en op zoek te gaan naar een alternatief.